Peter Murphy e 8 anos do bruxinho Diogo /Peter Murphy si 8 ani cu vrajitorul Diogo

 

( Romaneste mai jos )

Pois é, já passaram 8 anos desde que temos o nosso pequeno artista ao nosso lado. Vou-vos contar só um pequeno aparte que marca o dia do nascimento dele.

Na véspera do dia 31, o Peter Murphy, um músico que eu e o Rui adoramos e que já vimos ao vivo várias vezes, tinha marcado um concerto em Ílhavo, a 5 km de Aveiro. Não comprámos bilhetes, pois sabíamos que era por volta desse dia que o Diogo estava previsto nascer. No entanto… no dia 29, na véspera do concerto, eu, o Rui e a minha mãe que estava cá nessa altura, estávamos a passear pelo centro da cidade, estava uma noite agradável. De repente, o Rui reconhece numa das esplanadas um dos membros da banda do Peter Murphy, o guitarrista Mark Gemini Thwaite. Sem pensar duas vezes, vai ter com ele. Comprimenta-o e depois de alguns minutos de conversa, o Mark perguntou : ” Vão assistir amanha ao concerto?” ao que o Rui explica a situação : não comprámos bilhetes por ser muito em cima da data do nascimento do nosso filho. Ao que ele pergunta : “Como é que se chamam? Vou deixar o vosso nome à entrada e se conseguirem ainda, podem ir, estão convidados!” 😀

Confesso que ainda ponderei se ia ou não ver o concerto. Mas decidi que era mais seguro ficar em casa a descansar, pois nessa altura nem sentada estava bem durante muito tempo. O Rui acabou por ir, acompanhado por um amigo. Lembro-me que o Rui ligou-me depois do concerto por volta da meia noite e perguntou-me se eu estava bem e se ainda podia ir beber uma cerveja. O que é certo é que as minhas águas romperam entre a 1h e 2h da manha e o Rui depois de beber precisamente uma cerveja teve de vir para casa para irmos todos para o hospital. 🙂 O Diogo nasceu apenas no dia seguinte, 31 de Outubro, às 15h05 da tarde, correu tudo bem e eu estava muito assustada, pois não sabia como é que era esta cena nova de ser mãe! 😛 Diz-se que temos 9 meses para nos habituarmos à ideia, mas de facto nada nos prepara para sermos pais!

Entretanto, já passaram 8 anos (quando? ) com este menino lindo, bem disposto e com espírito de artista, muito sensível e amigo de toda a gente. Adora todos os animais, brincar com eles e desenhá-los e o preferido dele são as hienas. O sonho dele é um dia ir para África salvar animais e também quer dar a volta ao mundo! 🙂

Como sempre, fiz um bolinho para levar à escola e partilhar com os colegas. Este ano foi de chocolate com cobertura de chantilly, fruta e pintarolas. A receita é bastante simples e rápida de fazer, inspirei-me num dos livros da Gabriela Oliveira e fiz algumas alterações. Aqui vai então:

  • 1 1/2 cháv. de farinha de espelta
  • 1/2 cháv. de farinha de amêndoa
  • 3/4 cháv. de açúcar mascavado (usei metade da receita original, se quiserem mais doce, juntem mais)
  • 1 c. sopa de linhaça moída
  • 5 c. sopa de cacau em pó
  • 1 c. sopa fermento em pó
  • 1 c. café bicarbonato de sódio
  • 1 1/2 cháv. leite de amêndoas
  • 1/2 cháv. óleo de coco ( mas podem usar um óleo qualquer)
  • 1 c. sobremesa sumo de limão

Coloquei os ingredientes todos na Yammi e coloquei no forno pré-aquecido a 180ºC por 25 – 30 minutos.

O chantilly comprei o de soja da Alpro e bati juntamente com açúcar de coco. Uma embalagem deu para usar para os dois bolos, o da escola e o da festa de casa.

Uma nota em relação a este bolo : é bastante massudo e intenso, e ao meu ver, fica bem com chantilly e fruta para equilibrar os sabores, senão com cobertura de chocolate, por exemplo fica muito pesado. No livro, a Gabriela sugere para fazer um segundo bolo igual e colocar por cima. Segui o conselho dela no bolo de casa ( ou seja, no total acabei por fazer 3 bolos iguais 🙂 ), mas realmente fica muito pesado e da próxima, vou simplificar e deixar só uma camada.

Ainda fiz uma tarte para a festinha de casa que fez um autentico sucesso, inspirei-me numa receita de uma página do Facebook, Rawtopia, é um bolo cru com abóbora. Confesso que não segui as quantidades, nem os ingredientes a 100 %, pois estava com pressa e usei a minha intuição. Aqui vai a receita, ela também bastante rápida e fácil:

  • 2 cháv. de nozes + 2 cháv. tamaras – trituradas grosseiramente na yammi, formam a base do bolo (usei uma daquelas com as margens destacáveis) – coloquei no congelador
  • 200g caju demolhados ( no mínimo 4 horas)
  • o puré de 1 abóbora butternut ( não foi essa que usei, mas serve a nível de quantidades. Cortei a abóbora ao meio, tirei as sementes e deixei a no forno por 1 hora)
  • 200g geleia de arroz
  • 100g manteiga de coco
  • 2 c. sopa canela + 1c. sopa gengibre em pó + 1 c. sopa anis estrelado em pó.

Triturei tudo na yammi e coloquei em cima da base. Foi tudo novamente ao congelador por algumas horas, 2 deve ser o suficiente. Retirei meia hora antes e coloquei no frigorífico. Por cima, coloquei canela. Ficou uma boa surpresa, toda a gente adorou, até a minha sogra disse para voltar a fazer no Natal! 🙂

E pronto, passou-se mais um ano, o Diogo ficou muito contente com as prendinhas que recebeu e com a presença dos primos e amigos portugueses na festa e da família romena em videoconferência! 😀

 

Da, asa este, parca nu imi vine sa cred, au trecut deja 8 ani de cand s-a nascut micul nostru artist. O sa va povestesc doar o intamplare de care imi aduc aminte mereu cand gandul ma poarta pana acum 8 ani. 

Pe 30 Octombrie, Peter Murphy, un artist de muzica Rock a carei muzica ne place mie si lui Rui, si pe care l-am vazut de cateva ori live, avea programat un concert aici in Ilhavo, la 5 km de Aveiro. Nu am cumparat bilete pentru ca stiam ca era foarte aproape de data prevazuta de nastere a lui Diogo. Totusi… pe 29, cu o zi inainte de concert, eu, Rui si mama mea, care venise sa stea la noi si sa ne ajute, ne plimbam prin centrul orasului, era o noapte foarte placuta. Dintr-o data, Rui l-a recunoscut la una din terasele din centru pe unul din membrii formatiei, ghitaristul Mark Gemini Thwaite. Fara sa ezite, s-a indreptat catre masa lui si intrat in vorba cu el. Dupa cateva minute de conversatie, Mark l-a intrebat daca venim la concert. Rui i-a explicat situatia, ca nu venim pentru ca nu stim daca Diogo se naste sau nu intre timp. La care, Mark ii raspunde ca suntem invitatii lui si ca ne lasa numele nostru la intrare daca reusim sa mergem! 😀

Marturisesc ca m-am gandit putin daca sa merg sau nu. Dar am hotarat ca e mai sigur sa stau in casa si sa ma odihnesc, cu o sarcina de 9 luni , nici asezata pe scaun nu stateam confortabil mult timp. Iar Rui s-a dus cu un prieten. Imi aduc aminte ca m-a sunat dupa ce s-a terminat concertul, pe la miezul noptii sa ma intrebe cum ma simt si daca inca poate sa mearga sa bea o bere. Pe la 1 mi s-a rup apa si dupa ce terminase de baut exact o bere, a trebuit sa vina fuga acasa sa mergem cu totii la spital. ( da, aici limita alcoolemiei in sange nu este 0 ca in Romania, iti da libertatea sa bei un pahar de vin sau o bere). Diogo s-a nascut a doua zi, pe 31 Octombrie la 15h00, a decurs totul bine, iar eu eram cam inspaimantata de noua mea realitate, nu prea stiam eu cam cum e chestia asta de a fi mama! 😛 Se spune ca ai 9 luni de zile sa te obisnuiesti, dar adevarul este ca nimic nu te pregateste sa fii parinte!

Intre timp au trecut deja 8 ani ( cand? ) langa acest baietel frumos, vesel si cu spirit de artist, foarte sensibil e prieten cu toata lumea. Adora animalele, ii place sa se joace cu ele si sa le deseneze, iar preferatele lui sunt hienele. Visul lui este sa mearga intr-o zi in Africa sa salveze animale. Deasemea vrea sa faca ocolul pamantului! 🙂

Ca intotdeauna in ultimii ani, am facut un tort pentru la scoala si altul pentru acasa. Anul acesta am incercat o reteta noua de Tort de Ciocolata cu frisca, fructe si bombonele. Reteta este simpla, m-am inspirat din una din cartile unei portugheze vegetariene, dar am facut totusi cateva schimbari la reteta originala. 

  • 1 1/2 cani de faina de spelta
  • 1/2 cana de faina de migdale
  • 3/4 cana de zahar brun (am folosit jumatate din reteta originala, daca vreti puteti sa mai adaugati)
  • 1 l. seminte de in macinate
  • 5 l. cacao 100% 
  • 1 l. praf de copt
  • 1 lta bicarbonat de sodio
  • 1 1/2 cani lapte de migdale
  • 1/2 cana ulei de cocos ( dar puteti folosi orice ulei)
  • 1 lta. suc de lamaie

Am pus toate ingredientele la robot si apoi la cuptorul pre-incalzit la 180ºc pentru 25-30 minute.

Frisca am cumparat Alpro de soia si am adaugat zahar de cocos ca indulcitor. O cutie de 200g a fost suficienta pentru amandoua torturile, de la scoala si de acasa.

Vreau sa las niste comentarii in legatura cu tortul : este foarte intens si greu, este bun cu frisca si cu fructe sa echilibreze gustul. Cu ciocolata pe deasupra, de exemplu, cum sugereaza autoarea in carte, mi se pare cam greu si cu gust prea puternic. Tot in carte era sugerat sa facem un al doilea tort pe care sa il punem deasupra. Am urmat sfatul ( adica am facut in total 3 torturi la fel 🙂 ), dar am ajuns la concluzia ca nu merita, data viitoare, o sa simplific si o sa las numai un strat.

Am vrut sa mai incerc un alt desert, o tarta de dovleac cruda, care a facut mult succes. M-am inspirat de la o pagina de pe facebook, Rawtopia, un bucatar de cruditati din Statele Unite. Nu am urmarit exact ingredientele si cantitatile, pentru ca ma grabeam si mi-am ascultat intuitia 🙂 . Reteta v-o las si voua, e si ea destul de simpla si rapida de facut:

  • 2 cani mieji de nuca + 2 cani curmale – triturate nu foarte fin la robot, au format baza tartei (am folosit o forma de la care se scot marginile) – am pus la congelator
  • 200g caju pus la inmuiat ( minim 4 ore)
  • puré de la un dovleac butternut ( nu am folosit din asta, doar las asa ca sa va dati seama cam cata cantitate am folosit. Am taiat dovleacul in jumatete, i-am scos semintele si l-am pus la cuptor o ora) 
  • 200g sirop de orez
  • 100g unt de cocos
  • 2 l scortisoara + 1l. ghimbir + 1 l. anason

Am triturat totul la robot si am pus deasupra bazei. Am lasat din nou la congelator vreo 2 ore, iar inainte de servire am pus la frigider 30 minute. Deasupra am decorat cu scortisoara. A fost chiar o surpriza excelenta pentru toata lumea, le-a placut la toti, iar soacra mea chiar a zis ca ma asteapta sa repet reteta de Craciun! 🙂

Si uite, asa a mai trecut inca un an, Diogo a fost fericit cu cadourile pe care le-a primit si cu prezenta verisorilor si a prietenilor la petrecere, si a familiei romanesti prin videoconferinta! 😀 

 

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Autor: rawgabriela

Mãe de 2 filhos lindos a iniciar, em família, com calma, a sua viagem na alimentação saudável.

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